JAKUP FERRI

23/03/22

Jakup Ferri (1981, Prishtinë, Kosovë, jeton në Prishtinë dhe Hagë) është artist bashkëkohor dhe profesor në Akademinë e Arteve të Prishtinës. Ka studiuar në Akademinë e Arteve të Prishtinës dhe në Rijksakademie në Amsterdam.

Në vitin 2003 ai mori dy çmime prestigjioze në Prishtinë: Çmimin Muslim Mulliqi dhe Çmimin Artistët e së nesërmes. Në vitin 2008 ai mori çmimin Buning Brongers në Amsterdam. Ai ka qenë artist-në-rezidencë në vende të shumta, duke përfshirë ISCP Nju Jork, Kultur Kontakt Austria. Përveç koleksioneve private, vepra e tij është gjithashtu pjesë e koleksionit të Muzeut Ludwig – Muzeu i Artit Bashkëkohor, Budapest.

Puna e Ferrit është shfaqur gjerësisht në ekspozita ndërkombëtare (individuale dhe grupore) në muze dhe galeri, festivale dhe bienale, duke përfshirë Bienalen e Stambollit, Bienalen e Cetinjes, Kunsthalle Fridericianum; De Appel Amsterdam; Galeria Kombëtare e Kosovës, Bienalja e Artit Grafik në Lubjanë, Art Roterdam, Qendra për Rishfaqje Historike, Johannesburg, Afrika e Jugut, De Hallen Haarlem, Instituti KW për Art Bashkëkohor Berlin.